• Κλινική Κυανός ΣταυρόςΛεωφ. Δημοκρατίας 51, Πάφος
  • 26844101Fax: 26944998
  • Δευτέρα - Παρασκεύη8:30 - 13:00 / 15:00 - 18:00

Γόνατο

Εξωτερική Ανατομία

Τα περισσότερα γόνατα διαθέτουν ψηλαφητές οστικές προσεκβολές που χρησιμεύουν για τον καθορισμό της τοπογραφίας της άρθρωσης. Η επιγονατίδα, ο επιγονατιδικός τένοντας και η έσω και η έξω αρθρική γραμμή είναι συνήθως εύκολα αναγνωρίσιμα. Ο έσω και ο έξω μηριαίος κόνδυλος είναι επίσης χρήσιμοι στην αναγνώριση της ανατομίας του γόνατος.
image

Ενδοαρθρική Ανατομία

Η εξοικείωση με την βασική ανατομία του γόνατος είναι απαραίτητη για την αρθροσκόπηση και τη θεραπεία της παθολογίας της άρθρωσης. Στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση, η επιγονατίδα θα πρέπει να επικάθεται εντός της φυσιολογικής αύλακας της τροχιλίας. Υπάρχουν δύο προέχουσες αρθρικές κοτύλες, μια έσω και μία έξω. Ο κάτω πόλος γενικά δε συμμετέχει στην άρθρωση. Η επιγονατίδα θα πρέπει να επικεντρώνεται καλώς μέσα στην τροχιλία, καθ’ όλο το εύρος κίνησης του γόνατος. Δε θα πρέπει να υπάρχουν σημεία παρεμβαλλόμενης υμενικής πτυχής στο έσω τμήμα του φυσιολογικού γόνατος.
image

Στο έσω διαμέρισμα, ο μηνοειδής έσω μηνίσκος προσφύεται στερεά στον αρθρικό θύλακο με το μηνισκοκνημιαίο σύνδεσμο. Το μέσο τμήμα του μηνίσκου προσφύεται άμεσα με τις εν τω βάθει ίνες του έσω πλάγιου συνδέσμου. Το πλάτος του μηνίσκου από το θυλάκο εώς το έσω χείλος του είναι περίπου 9-10mm. Το μέσο πάχος του είναι 3 – 5mm. Στον έσω μηνίσκο κατανέμεται το 40% εώς 50% των δυνάμεων που διέρχονται από την άρθρωση κατά την έκταση και το 85% εώς 90% των δυνάμεων κατά την κάμψη. Γενικά, η σχετική μετατόπιση του άθικτου μηνίσκου θα πρέπει να είναι μικρότερη από 5mm.

Ο έσω μηριαίος κόνδυλος εμφανίζει πρόσθια μια εντομή, στην οποία επικάθεται ο μηνίσκος όταν το γόνατο είναι σε έκταση. Το σχήμα του κονδύλου είναι καμπυλωτό, ώστε να επιτρέπει την έξω στροφή του έσω κνημιαίου κονδύλου στην πλήρη έκταση.
Στη μεσοκονδύλιο εντομή θα πρέπει να αναγνωρίζεται η έκφυση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (ΟΧΣ), μόλις παραπλεύρως του ορίου του αρθρικού χόνδρου στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Η κατάφυση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι στην ίδια ευθεία με το πρόσθιο κέρας του έξω μηνίσκου. Η εντομή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους δυο χιαστούς συνδέσμους και συνήθως η επισκόπηση της παρεμποδίζεται από την υποεπιγονατιδική υμενική πτυχή.
Στο έξω διαμέρισμα, ο έξω μηνίσκος με το επίμηκες μηνοειδές σχήμα προσφύεται στερεά στον αρθρικό θύλακο με το στεφανιαίο σύνδεσμο, εκτός από την περιοχή που αντιστοιχεί στον τένοντα του ιγνυακού μυός.

Ο έξω μηνίσκος μπορεί να εμφανίζει διαδρομή έως και 11mm. Η διαδρομή του πρόσθιου και του οπίσθιου κέρατος είναι 9,5 και 5,6mm αντίστοιχα, ενώ παρατηρούνται 3,7mm μετατόπισης στο εγκάρσιο επίπεδο. Είναι ελαφρά μεγαλύτερος από τον έσω μηνίσκο, με πλάτος 10 – 12mm και πάχος 4 – 5mm. Όπως και στο έσω διαμέρισμα, ο έξω μηνίσκος δέχεται εώς και το 90% των δυνάμεων που διέρχονται από την άρθρωση κατά την κάμψη και το 50% εώς 70% των δυνάμεων κατά την έκταση.
Παρόμοια με το έσω διαμέρισμα, παρατηρείται μια εντομή στον έξω μηριαίο κόνδυλο η οποία δέχεται τον έξω μηνίσκο όταν το γόνατο είναι σε έκταση. Υπάρχει επίσης μια αύλακα για τον τένοντα του ιγνυακού. Το ενδροαρθρικό τμήμα αυτής της αύλακας δημιουργεί έναν κενό χώρο στην πρόσφυση του μηνίσκου επί της κνήμης.

Δρ. Γιώργος Θρασυβουλίδης

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Θρασυβουλιδη;
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματιολόγος Γιώργος Θρασυβουλίδης, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στη Γερμανία, σε διακεκριμένα νοσοκομεία τα οποία έχουν βραβευθεί ως τα κορυφαία στην ορθοπεδική (Marien Krankenhaus Kaiserswerth και Vinzenz Krankenhaus Düsseldorf) κάτω από την καθοδήγηση του Prof. Nebelung. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ.Θρασυβουλίδης, κατέχει τον τίτλο του πρώτου και μέχρι στιγμής μοναδικού αναγνωρισμένου αρθροσκόπου απο την AGA-Society, ο οποίος εργάζεται στην χώρα μας.
image