• Κλινική Κυανός ΣταυρόςΛεωφ. Δημοκρατίας 51, Πάφος
  • 26844101Fax: 26944998
  • Δευτέρα - Παρασκεύη8:30 - 13:00 / 15:00 - 18:00

Πρόσθια Αστάθεια Ώμου

Ο ώμος επιτυγχάνει την ιδιαίτερα μεγάλου έυρους κινητικότητα του, σε βάρος της σταθερότητας του. Η κεφαλή του βραχιονίου συγκρατείται στην ρηχή ωμογλήνη από τον επιχείλιο χόνδρο, τους ωμογληνοβραχιόνιους συνδέσμους, τον κορακοβραχιόνιο σύνδεσμο, την κορακοακρωμιακή αψίδα και τους μύες που περιβάλλουν την άρθρωση. Ανεπάρκεια ενός από τους παραπάνω μηχανισμούς ενδεχομένως να οδηγήσει σε χρόνια αστάθεια ώμου. Στο 95% των περιπτώσεων η παρεκτόπηση της κεφαλής του βραχιονίου είναι πρόσθια, ενώ στο υπόλοιπο 5% είναι είτε οπίσθια είτε πολλαπλών κατευθύνσεων.
image
image

Αιτία

Ποιά είναι η αιτία της πρόσθιας αστάθειας ώμου;


Το πρόσθιο εξάρθρημα είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός οξέος τραυματισμού. Κατά τον τραυματισμό αυτόν, αποκολλώνται ο επιχείλιος χόνδρος και ο θύλακος από το πρόσθιο χείλος της ωμογλήνης. Επιπρόσθετα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα τύπωμα στην οπίσθια έξω πλάγια επιφάνεια της κεφαλής του βραχιονίου. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα συμπιεστικό κάταγμα της κεφαλής του βραχιόνιου που δημιουργείται από την κρούση της στο πρόσθιο χείλος της ωμογλήλης κάθε φορά που εξαρθρώνεται.
image

Eiκόνα

Ποιά είναι η κλινική εικόνα;


Όταν συμβαίνει μια εξάρθρωση, ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι ο ώμος βγαίνει έξω από την άρθρωση και συνοδεύεται ιδίως κατά την πρώτη εξάρθρωση, με πολύ δυνατό πόνο και αδυναμία κίνησης του ώμου. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει η αίσθηση ενός νεκρού άνω άκρου κατά την οποία ο ασθενής παρατηρεί επίσης απώλεια αίσθησης.
image

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση;


Η διάγνωση της πρόσθιας εξάρθρωσης γίνεται από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και ακτινογραφικά. Μετά την ανάταξη συνιστάται περαιτέρω εξέταση μέσω μαγνητικής τομογραφίας, έτσι ώστε να διαγνωστεί το μέγεθος της ζημιάς στα μαλακά μόρια του ώμου (επιχείλιος χόνδρος, στροφικό πέταλο, μακριά κεφαλή του δικέφαλου τένοντα).
image

Θεραπεία

Ποιά είναι η θεραπεία;


Συντηρητική θεραπεία με ακινητοποίηση για περίπου 2 εβδομάδες και μετά έναρξη προγράμματος φυσικοθεραπείας με μυική ενδυνάμωση για αποφυγή αστάθειας. Η ηλικία ενός ασθενή, το εργασιακό καθώς και το αθλητικό προφίλ του, σχετίζονται με την πιθανότητα υποτροπής. Άτομα κάτω των 17 ετών έχουν πιθναότητα μέχρι και 90% να υποστούν υποτροπή, γι’ αυτό και σε αυτά τα άτομα συνιστάται χειρουργική σταθεροποίηση. Άτομα άνω των 40 ετών έχουν πιθανότητα περίπου 50% υποτροπής. Από την άλλη πλευρά, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αυξάνουν την πιθανότητα τραυματισμού του στροφικού πετάλου ή του δικέφαλου τένοντα σε σύγκριση με άτομα μικρής ηλικίας κατά τα οποία ως συνήθως τραυματίζεται ο επιχείλιος χόνδρος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά με τοποθέτηση αγκυρών στο χείλος της ωμογλήνης. Η επέμβαση αυτή αποκαθιστά την τάση των συνδέσμων και αποτρέπει ένα νέο εξάρθρημα.

Δρ. Γιώργος Θρασυβουλίδης

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Θρασυβουλιδη;
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματιολόγος Γιώργος Θρασυβουλίδης, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στη Γερμανία, σε διακεκριμένα νοσοκομεία τα οποία έχουν βραβευθεί ως τα κορυφαία στην ορθοπεδική (Marien Krankenhaus Kaiserswerth και Vinzenz Krankenhaus Düsseldorf) κάτω από την καθοδήγηση του Prof. Nebelung. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ.Θρασυβουλίδης, κατέχει τον τίτλο του πρώτου και μέχρι στιγμής μοναδικού αναγνωρισμένου αρθροσκόπου απο την AGA-Society, ο οποίος εργάζεται στην χώρα μας.
image