• Κλινική Κυανός ΣταυρόςΛεωφ. Δημοκρατίας 51, Πάφος
  • 26844101Fax: 26944998
  • Δευτέρα - Παρασκεύη8:30 - 13:00 / 15:00 - 18:00

Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής ή Σύνδρομο Πρόσκρουσης

Το σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής ή Σύνδρομο Πρόσκρουσης, είναι ένα επώδυνο σύνδρομο και οφείλεται στην πρόσκρουση της κεφαλής του βραχιονίου, καθώς και στην προστριβή των τενόντων, κυρίως του υπερακάνθιου τένοντα στο ακρώμιο. Επαναλαμβανόμενη προστριβή των τενόντων και επαναλαμβανόμενες τενοντίτιδες ενδέχεται να προκαλέσουν τη ρήξη αυτών. Στην παθολογία του συνδρόμου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι το σημείο προστιβής του τένοντα του υπερακανθίου, αποτελεί την κρίσιμη περιοχή της μειωμένη αγγείωσης, η οποία βρίσκεται 1 εκατοστό περίπου πριν από την κατάφυση του τένοντα στο μείζον βραχιόνιο όγκωμα.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου αποτελεί την συχνότερη αιτία πόνου στην περιοχή. Στα αίτια συμπεριλαμβάνεται η υπερχρήση του ώμου, κυρίως σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα ρίψεων, καθώς και αθλήματα όπως κολύμβηση, μπάσκετ και βόλεϊ. Σε ηλικιωμένα άτομα οφείλεται κυρίως σε εκφυλιστικά αίτια. Σε κάποιες περιπτώσεις προδιαθετικός παράγοντας είναι το ανώμαλο σχήμα του ακρωμίου ή οστεόφυτα στο χείλος του ακρωμίου.
image
image

Η ελαφρότερη μορφή του συνδρόμου είναι ένας τύπος προστριβής η οποία προκαλεί τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και οίδημα (τενοντίτιδα). Αυτή είναι μια αυτοϊώμενη συνήθως κατάσταση, αλλά σε περιπτώσεις παρατεταμένης προστριβής και ειδικότερα σε ηλικιωμένα άτομα ενδέχεται να καταλήξει σε ρήξη του στροφικού πετάλου.

Κλινικά ο ασθενής αναφέρει έντονο πόνο στην έξω επιφάνεια της ωμικής ζώνης, καθώς και πόνο κατά την απαγωγή και ανήψωση του άνω άκρου, προπάντως σε κινήσεις πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται υπερηχογραφικά, όπου μπορεί να διαγνωστεί φλεγμονή του θυλάκου και των τενόντων του στροφικού πετάλου. Με τη βοήθεια της ακτινογραφίας μπορεί να παρατηρηθεί μείωση της απόστασης μεταξύ ακρώμιου και κεφαλής του βραχιονίου. Η μαγνητική τομογραφία παρουσιάζει πιο λεπτομερώς τα μαλακά μόρια.

Η αρχική αντιμετώπιση στο απλό σύνδρομο της υπακρωμιακής προστριβής υποστρέφει συνήθως αυτόματα και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη διακοπή της υπεύθυνης δραστηριότητας του ώμου. Μια σύντομη αγωγή με Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, μερικές φορές προσφέρει ανακούφιση. Παράλληλα συνιστώνται συνεδρίες για φυσικοθεραπείες. Όταν όλες αυτές οι μεθόδοι αποτύχουν, και πριν η διαταραχή της λειτουργικότητας γίνει σοβαρή, θα πρέπει να γίνουν στον ασθενή μια ή δύο κορτιζονούχες εκχύσεις στον υπακρωμιακό χώρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το σχήμα θεραπέιας θα ανακουφίσει από τον πόνο αλλά μεγάλη σημασία έχει και η επαναφορά στις δραστηριότητες. Μία πρώιμη κινητοποίηση και υπερφόρτιση του άκρου δημιουργεί συχνά μια νέα κρίση φλεγμονής. Εφόσον τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 3 μήνες συντηριτικής θεραπείας ή εφόσον παρουσιάζεται υποτροπή μετά από το τέλος κάθε θεραπείας, τότε συστίνεται στον ασθενή χειρουργική επέμβαση. Η ένδειξη χειρουργείου είναι πιο σαφής όταν υπάρχουν ευρήματα μιας μερικού ή πλήρους πάχους ρήξη του πετάλου των στροφέων του ώμου. Στόχος του χειρουργείου είναι η αποσυμπίεση του στροφικού πετάλου με υποσκαφή του πρόσθιου τμήματος του ακρωμίου σε συνδυασμό με εκτομή του κορακοακρωμιακού συνδέσμου καθώς και αν είναι απαραίτητο εκτομή κάθε οστικής προπέτειας της ακρομιοκλειδικής άρθρωσης. Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά.
image

Δρ. Γιώργος Θρασυβουλίδης

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Θρασυβουλιδη;
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματιολόγος Γιώργος Θρασυβουλίδης, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στη Γερμανία, σε διακεκριμένα νοσοκομεία τα οποία έχουν βραβευθεί ως τα κορυφαία στην ορθοπεδική (Marien Krankenhaus Kaiserswerth και Vinzenz Krankenhaus Düsseldorf) κάτω από την καθοδήγηση του Prof. Nebelung. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ.Θρασυβουλίδης, κατέχει τον τίτλο του πρώτου και μέχρι στιγμής μοναδικού αναγνωρισμένου αρθροσκόπου απο την AGA-Society, ο οποίος εργάζεται στην χώρα μας.
image