• Κλινική Κυανός ΣταυρόςΛεωφ. Δημοκρατίας 51, Πάφος
  • 26844101Fax: 26944998
  • Δευτέρα - Παρασκεύη8:30 - 13:00 / 15:00 - 18:00

Ωμαλγία ή αλλιώς πόνος στον ώμο

Ο πόνος στον ώμο δεν είναι σύμπτωμα μόνο της τρίτης ηλικίας, αφού μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν κυρίως την κινητικότητα του ώμου. Πιο συγκεκριμένα, ο πόνος στον ώμο μπορεί να εμφανιστεί απομονωμένα σε κάποιες κινήσεις και να είναι καθαρά τοπικά ή μπορεί να αντανακλάται από τον αυχένα μέχρι τον καρπό του χεριού.

Η άρθρωση του ώμου, ή αλλιώς «γληνοβραχιόνιος άρθρωση», έχει το μεγαλύτερο εύρος κινητικότητας από όλες τις αρθρώσεις του σώματός μας, καθιστώντας τον ώμο ένα πολύπλοκο σύνολο τενοντών, μυών, οστών και συνδέσμων. Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει ότι 1/10 ανθρώπους έχουν ενοχλήσεις στον ώμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αφού εντοπιστεί ο πόνος στα αρχικά στάδια του προβλήματος, μπορεί να ατιμετωπιστεί με μια σωστή συντηριτική θεραπεία.
image
image

Οι συχνότερες αιτίες ωμαλγίας είναι η φλεγμονή (θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα), ρήξη τένοντα, αρθρίτιδα, εκφυλιστικές αλλοιώσεις, αστάθεια και το κάταγμα. Πιο συγκεκριμένα με τον όρο θυλακίτιδα, εννοόυμε τη φλεγμονή/ερεθισμό ενός θύλακα (ας το παρομοιάσουμε κάτι σαν μπαλόνι με υγρό στο εσωτερικό του), το οποίο μειώνει τις τριβές μεταξύ των οστών. Ο ερεθισμός οφείλεται σε υπερβολική χρήση ή πίεση στην άρθρωση, λόγω μυικής ανισορροπίας από επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην περιοχή του ώμου. Ο όρος τενοντίτιδα έχει εν μέρει την ίδια αιτιολογία με αυτην που δόθηκε για τον όρο της θυλακίτιδας.

Η υπερβολική μακροχρόνια κατάχρηση του ώμου, μπορεί στην πάροδο του χρόνου να προκαλέσει την ρήξη του τένοντα. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η εκφυλιστική αλλοίωση λόγω προχωρημένης ηλικίας και ανατομικές οστικές παραλλαγές στην περιοχή του ώμου.

Όσον αφορά την αρθρίτιδα, ο συχνότερος τύπος που παρουσιάζεται είναι η οστεοαρθρίτιδα που οφείλεται και αυτή στην προχωρημένη ηλικία, έχοντας ως αποτέλεσμα την μείωση της κινητικότητας του ώμου.

Μια άλλη η αίτια της ωμαλγίας είναι η αστάθεια του ώμου, η οποία είναι κύρια συνέπεια ένος τραυματισμού, μιας εξάρθρωσης η οποία χωρίς τη σωστή θεραπεία θα οδηγήσει σε προώρες εκφυλιστικές αλλοιώσεις εξαιτίας της αυξημένης τριβής που εμφανίζεται λόγω αστάθειας του επιχείλιου χόνδρου.

Βασικός στόχος της αντιμετώπισης της ωμαλγίας είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της κινητικότητάς του. Στην οξεία φάση του ώμου συνίσταται ξεκούραση του άκρου, αποφυγή κινήσεων που προκαλούν πόνο και αντιφλεγμονώδης θεραπεία, αφού δεν υπάρχει κάποια αντέδειξη για τον συγκεκριμένο τρόπο θεραπέιας. Με την μείωση των αρχικών επώδυνων συμπτωμάτων, συνίσταται φυσιοθεραπεία για την αντιμετώπιση της μυικής ανισορροπίας. Ενδεχομένως να είναι αναγκαία η τοπική έγχειση κορτιζόνης ή άλλων ουσιών που επιταγχύνουν την θεραπεία. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση αποτυχίας των αποτελεσμάτων της συντηρητικής θεραπείας, υπάρχει η δυνατότητα αρθροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης.
image

Δρ. Γιώργος Θρασυβουλίδης

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Θρασυβουλιδη;
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματιολόγος Γιώργος Θρασυβουλίδης, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στη Γερμανία, σε διακεκριμένα νοσοκομεία τα οποία έχουν βραβευθεί ως τα κορυφαία στην ορθοπεδική (Marien Krankenhaus Kaiserswerth και Vinzenz Krankenhaus Düsseldorf) κάτω από την καθοδήγηση του Prof. Nebelung. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ.Θρασυβουλίδης, κατέχει τον τίτλο του πρώτου και μέχρι στιγμής μοναδικού αναγνωρισμένου αρθροσκόπου απο την AGA-Society, ο οποίος εργάζεται στην χώρα μας.
image