• Κλινική Κυανός ΣταυρόςΛεωφ. Δημοκρατίας 51, Πάφος
  • 26844101Fax: 26944998
  • Δευτέρα - Παρασκεύη8:30 - 13:00 / 15:00 - 18:00

Ρήξη Στροφικού Πετάλου Του Ώμου

Το στροφικό πέταλο αποτελείται από τέσσερις τένοντες (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος, ελάσσον στρογγυλός), οι οποίοι συμβάλλουν στην ανύψωση καθώς και στην έσω και έξω στροφή του άνω άκρου.

Ρήξη του στροφικού πετάλου, μπορεί να συμβεί από αιφνίδια διάταση του τένοντα (πτώση, βίαιη κίνηση με αντίσταση, απότομη άρση βάρους) ή να αποτελεί απλά επιπλοκή τενοντίτιδας. Πιο συχνά πρόκειται για τραυματισμούς του υπερακάνθιου τένοντα.

Υπάρχουν δύο μορφές ρήξεων: (α) μερική ρήξη που αφορά μέρος του πάχους του τένοντα και (β) πλήρης ρήξη που αφορά πλήρη αποκόλληση του τένοντα από το βραχίονα.

Σε μια μερική ρήξη, οι άθικτες ίνες του τένοντα παρέχουν τη συνέχεια αυτού και επιτρέπουν εν μέρη και την επιδιόρθωση του. Σε μια πλήρη ρήξη, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου δυνατότητα επιδιόρθωσης. Αντί αυτού, οι κεντρικές ίνες μπορεί να παρεκτροπιστούν εγγύτερα και να καθηλωθούν.
image
image

Εικόνα

Ποιά είναι η κλινική εικόνα;


Ο ασθενής είναι συνήθως άνω των 45 ετών. Στην οξεία φάση εντοπίζεται πόνος στην περιοχή του ώμου και του βραχίονα κατά τη διάρκεια κίνησης. Στην πορεία, χαρακτηριστικό είναι και το νυχτερινό άλγος, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν περάσει η οξεία φάση, ο πόνος υποχωρεί μερικώς ή πλήρως, αλλά παραμένει η αδυναμία του άκρου, κυρίως στην κίνηση της απαγωγής. Κατά την επισκόπηση δεν παρατηρείται συνήθως κάτι παθολογικό, αν και μακροπρόθεσμα μπορεί να παρατηρηθεί ατροφία του υπερακάνθιου μυός.
image

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση;


Η διάγνωση γίνεται έμμεσα ακτινογραφικά με μείωση της ακρωμιόβραχιόνιας απόστασης, υπερηχογραφικά και με μαγνητική τομογραφία.
image

Θεραπεία

Ποιά είναι η θεραπεία;


Στην οξεία φάση η θεραπεία είναι συντηριτική και συστίνεται φυσικοθεραπεία σε συνδιασμό με τη χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Σε επώδυνες καταστάσεις μπορεί να γίνει τοπική έκχυση κορτιζόνης. Μετά από 3 -4 εβδομάδες είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η έκταση της ρήξης. Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηριτικής θεραπείας, συστίνεται η αρθροσκοπική συρραφή των τραυματισμένων τενόντων στην ανατομική τους θέση. Θεωρείται σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι η σημαντική παραμέληση της χειρουργικής αποκατάστασης, οδηγεί σε μυική ατροφία και λιπώδη εκφύληση των μυών των αντίστοιχων τενόντων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συρραφή τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε αρθροπάθεια στροφικού πετάλου (δευτερογενής οστεοαρθρίτιδα εξαιτίας της ρήξης του στροφικού πετάλου) που απαιτεί βαρύτερες χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης (ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου).

Δρ. Γιώργος Θρασυβουλίδης

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Θρασυβουλιδη;
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματιολόγος Γιώργος Θρασυβουλίδης, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στη Γερμανία, σε διακεκριμένα νοσοκομεία τα οποία έχουν βραβευθεί ως τα κορυφαία στην ορθοπεδική (Marien Krankenhaus Kaiserswerth και Vinzenz Krankenhaus Düsseldorf) κάτω από την καθοδήγηση του Prof. Nebelung. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ.Θρασυβουλίδης, κατέχει τον τίτλο του πρώτου και μέχρι στιγμής μοναδικού αναγνωρισμένου αρθροσκόπου απο την AGA-Society, ο οποίος εργάζεται στην χώρα μας.
image