• Κλινική Κυανός ΣταυρόςΛεωφ. Δημοκρατίας 51, Πάφος
  • 26844101Fax: 26944998
  • Δευτέρα - Παρασκεύη8:30 - 13:00 / 15:00 - 18:00

Κακώσεις σε παιδιά

Αθλητικοί τραυματισμοί σε παιδιά

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η άσκηση και ο αθλητισμός είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους με το τρέξιμο, το άλμα και την αναρρίχηση. Η έρευνα δείχνει ότι η σχολική τους απόδοση βελτιώνεται όταν η σωματική άσκηση έχει ενταχθεί στη ζωή τους.

Εκτός από την αύξηση της συγκέντρωσης, της αντοχής, της δύναμης και του συντονισμού, ο αθλητισμός έχει επίσης θετική επίδραση στην ψυχοκοινωνική ευημερία. Η τακτική σωματική άσκηση αυξάνει την αυτοεκτίμηση σε παιδιά και εφήβους, όπως έχουν δείξει διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια.
image
image

Έκτος από τα προαναφερόμενα πλεονεκτήματα υπάρχουν και μειονέκτηματα, όπως οι αθλητικοί τραυματισμοί.

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Φυσικής Αγωγής, παίζοντας στην παιδική χαρά ή κατά τη διάρκεια αθλητικής προπόνησης - ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί γρήγορα. Σύμφωνα με έρευνες το ένα πέμπτο των παιδιών ηλικίας 10 έως 14 ετών τραυματίζονται τόσο έντονα, που πρέπει να επισκεφθούν γιατρό.

Μια κοινή αιτία για ατυχήματα στον αθλητισμό είναι η πολύ έντονη ή μονόπλευρη προπόνηση. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα παιδιά επειδή βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη . Ο σκελετός του παιδιού είναι ανώριμος, τα οστά μεγαλώνουν σε οριμένες περιόδους της ανάπτυξης πιο γρήγορα απ’ ότι οι μύες, κάνοντας τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους μύες και σε ορισμένες περιπτώσεις τη σπονδυλική στήλη, πιο ευαίσθητες σε τραυματισμούς ή διαταραχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

Σημαντικό: Αν το παιδί παραπονιέται ότι πονάει, είναι ο τρόπος του σώματος του να λέει ότι υπάρχει πρόβλημα. Μην αποκρύψετε τα συμπτώματα, αλλά μειώστε την προπόνηση ή ακόμα κάντε ένα διάλειμμα, μέχρι να επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό σας.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί στην παιδική ηλικία είναι:
Μωλωπες
Εμφανίζονται μετά από χτύπημα, πτώση ή λάκτισμα στους μύες, τις αρθρώσεις ή τα οστά. Εκδηλώνονται με πόνο, μελανιά και πρήξιμο.
Θλασεις
Ο τραυματισμός σε έναν σύνδεσμο ή έναν μυ είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης ή υπερβολικής καταπόνησης. Το τέντωμα του ιστού οδηγεί σε κράμπες, αυξάνοντας τον πόνο. Εάν το τεντωμένο μέρος του σώματος φορτωθεί πάλι πολύ γρήγορα, μπορεί να εμφανιστεί ένα σχίσιμο μυϊκών ινών με βίαιο ξαφνικό πόνο και πρήξιμο.
Διαστρεμματα
Τα διαστρέμματα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα όταν τα παιδιά ασχολούνται με αθλήματα όπως βόλεϊ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Ο τραυματισμός συμβαίνει όταν ο αστράγαλος τεντώνεται πολύ βίαια ή πολύ γρήγορα. Ο πόνος εμφανίζεται στο εξωτερικό μέρος και μερικές φορές επίσης στο εσωτερικό του ποδιού.

Θεραπεία: Χρησιμοποιήστε τον κανόνα RICE (δείτε παρακάτω) για να αντιμετωπίσετε θλάσεις, μώλωπες ή διαστρέμματα. Εφαρμόστε επίσης αντιφλεγμονώδεις κρέμες. Σε περίπτωση σοβαρού πόνου ή πολύ βίαιων τραυματισμών, συμβουλευτείτε γιατρό. Σε περίπτωση θλάσεως και διαστρέμματος, κάντε ένα διάλειμμα από τα αθλήματα μέχρι να επουλωθούν. Συνίσταται επίσκεψη σε ορθοπαιδικό-τραυματιολόγο για εκτίμηση του τραυματισμού.

Αναλυτικότερα ο κανόνας RICE για μώλωπες, διαστρέμματα ή θλάσεις.
  • R (Rest) = Διάλειμμα: Συμβουλέψετε το παιδί σας να κάνει ένα διάλειμμα αμέσως μετά το ατύχημα. Εάν το προσβεβλημένο μέρος του σώματος μετακινηθεί περαιτέρω, ο τραυματισμός μπορεί να επιδεινωθεί.
  • I (Ice) = Πάγος: Εφαρμώστε πάγο για 15 έως 20 λεπτά. Τοποθετήστε τον πάγο σε ένα πανί και ποτέ απευθείας πάνω στο δέρμα. Επαναλάβετε παγοθεραπεία αρκετές φορές τις επόμενες 24 έως 36 ώρες. Ποτέ μην εφαρμόζεται πάγο σε ανοιχτή πληγή.
  • C (Compression) = Συμπίεση: Η εφαρμογή ενός επιδέσμου πίεσης αποτρέπει το πρήξιμο του τραυματισμένου μέρους του σώματος.
  • E (Elevation) = ανύψωση του άκρου: Αυτό επιτρέπει τον περιορισμό και την μείωση του πρηξίματος.
Εκδορες - το κοινο γδαρσιμο
Οι εκδορές είναι πάντα ακίνδυνες και απαιτούν απλώς αντισηψία και προσωρινή επίδεση. ΔΕΝ αφήνουν ποτέ ουλή μακροπρόθεσμα.
Θλαστικα τραυματα
Αυτά συμβαίνουν συχνά στο κρανίο, την κνήμη ή τον αγκώνα. Ειδικά στο κεφάλι, αιμορραγούν έντονα επειδή το τριχωτό της κεφαλής τροφοδοτείται καλά με αίμα. Θεραπεία: Απλώστε αποστειρομένες κομπρέσες και στερεώστε με επιδέσμους γάζας εάν η πληγή αιμορραγεί άφθονα. Εάν δεν είναι μεγαλύτερο από 1 εκατοστό και όχι βαθιά, αρκεί να το απολυμάνετε και να το καλύψετε με τσιρότο.

Σε μεγαλύτερα και βαθύτερα τραύματα πρέπει να χρησιμοποιείται χειρουργική κόλλα, είτε τα τραύματα αυτά να χειρουργούνται μετά απο τοπική αναισθησία.
Διασειση
Μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα πτώσης ή χτυπήματος στο κεφάλι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, απώλεια μνήμης, σύντομη απώλεια συνείδησης, κεφαλαλγία, διαταραχές της όρασης, ναυτία ή έμετο.

Θεραπεία: Εάν πρόκειται για ελαφριά διάσειση με βραχυχρόνια υπνηλία και πονοκέφαλο, αρκεί η ανάπαυση στο κρεβάτι με απαγόρευση παρακολούθησης τηλεόρασης, χρησιμοποιήσης κινητού, υπολογιστή ή tablet και διαβάσματος. Ωστόσο, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται στενά για τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τραυματισμό του. Εάν αυξηθεί η σύγχυση, ο πονοκέφαλος και η ναυτία ή η απάθεια, πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε ιατρική εξέταση. Αυτό ισχύει επίσης για υποψίες σοβαρής διάσεισης.
Οστικο καταγμα
Αυτά συνοδεύονται από πόνο και περιορισμένη κίνηση. Μια ακτινογραφία δείχνει τον τύπο και τη σοβαρότητα του κατάγματος. Δεδομένου ότι τα οστά δεν είναι τόσο εύθραυστα στην παιδική ηλικία, συχνά αποκαλούνται ως κατάγματα πράσινου ξύλου. Αυτό σημαίνει ότι το οστό σπάει μόνο από τη μία πλευρά ή συμπιέζεται. Κάτω από τα μισά κατάγματα στα παιδιά είναι κατάγματα του αντιβραχίου, ακολουθούμενα από κατάγματα του ώμου και του άνω βραχίονα.

Θεραπεία: Για απλά κατάγματα, αρκεί η ακινητοποίηση τριών έως τεσσάρων εβδομάδων με γύψο. Τα περίπλοκα κατάγματα πρέπει να ανατάσσονται και τα θραύσματα των οστών πρέπει να ενώνονται με ειδικά σύρματα, καρφιά, βίδες και πλάκες.
image

Υποτροπές

Σημαντικό ρόλο παιζει και η χρονικά σωστή επιστροφή ενός αθλητή στην δράση.

Η υποτροπή συμβαίνει όταν ένας αθλητής επιστρέψει στο άθλημα πριν ανακάμψει εντελώς από προηγούμενο τραυματισμό. Η υποτροπή μπορεί να αποφευχθεί όταν επιτρέπουμε στο τραύμα να επουλωθεί πλήρως. Αφού ο γιατρός εγκρίνει επιστροφή στο άθλημα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάνει σωστή προθέρμανση κι αποθεραπεία.

Η απότομη άσκηση μπορεί επίπλέον να προκαλέσει υποτροπή, γι’ αυτό και συνιστάται η σταδιακή επιστροφή ενός παιδιού στο άθλημα.