Στο έσω διαμέρισμα, ο μηνοειδής έσω μηνίσκος προσφύεται στερεά στον αρθρικό θύλακο με το μηνισκοκνημιαίο σύνδεσμο. Το μέσο τμήμα του μηνίσκου προσφύεται άμεσα με τις εν τω βάθει ίνες του έσω πλάγιου συνδέσμου. Το πλάτος του μηνίσκου από το θυλάκο εώς το έσω χείλος του είναι περίπου 9-10mm. Το μέσο πάχος του είναι 3 – 5mm. Στον έσω μηνίσκο κατανέμεται το 40% εώς 50% των δυνάμεων που διέρχονται από την άρθρωση κατά την έκταση και το 85% εώς 90% των δυνάμεων κατά την κάμψη. Γενικά, η σχετική μετατόπιση του άθικτου μηνίσκου θα πρέπει να είναι μικρότερη από 5mm.
Ο έσω μηριαίος κόνδυλος εμφανίζει πρόσθια μια εντομή, στην οποία επικάθεται ο μηνίσκος όταν το γόνατο είναι σε έκταση. Το σχήμα του κονδύλου είναι καμπυλωτό, ώστε να επιτρέπει την έξω στροφή του έσω κνημιαίου κονδύλου στην πλήρη έκταση.
Στη μεσοκονδύλιο εντομή θα πρέπει να αναγνωρίζεται η έκφυση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (ΟΧΣ), μόλις παραπλεύρως του ορίου του αρθρικού χόνδρου στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Η κατάφυση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι στην ίδια ευθεία με το πρόσθιο κέρας του έξω μηνίσκου. Η εντομή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους δυο χιαστούς συνδέσμους και συνήθως η επισκόπηση της παρεμποδίζεται από την υποεπιγονατιδική υμενική πτυχή.
Στο έξω διαμέρισμα, ο έξω μηνίσκος με το επίμηκες μηνοειδές σχήμα προσφύεται στερεά στον αρθρικό θύλακο με το στεφανιαίο σύνδεσμο, εκτός από την περιοχή που αντιστοιχεί στον τένοντα του ιγνυακού μυός.
Ο έξω μηνίσκος μπορεί να εμφανίζει διαδρομή έως και 11mm. Η διαδρομή του πρόσθιου και του οπίσθιου κέρατος είναι 9,5 και 5,6mm αντίστοιχα, ενώ παρατηρούνται 3,7mm μετατόπισης στο εγκάρσιο επίπεδο. Είναι ελαφρά μεγαλύτερος από τον έσω μηνίσκο, με πλάτος 10 – 12mm και πάχος 4 – 5mm. Όπως και στο έσω διαμέρισμα, ο έξω μηνίσκος δέχεται εώς και το 90% των δυνάμεων που διέρχονται από την άρθρωση κατά την κάμψη και το 50% εώς 70% των δυνάμεων κατά την έκταση.
Παρόμοια με το έσω διαμέρισμα, παρατηρείται μια εντομή στον έξω μηριαίο κόνδυλο η οποία δέχεται τον έξω μηνίσκο όταν το γόνατο είναι σε έκταση. Υπάρχει επίσης μια αύλακα για τον τένοντα του ιγνυακού. Το ενδροαρθρικό τμήμα αυτής της αύλακας δημιουργεί έναν κενό χώρο στην πρόσφυση του μηνίσκου επί της κνήμης.