• Κλινική Κυανός ΣταυρόςΛεωφ. Δημοκρατίας 51, Πάφος
  • 26844101Fax: 26944998
  • Δευτέρα - Παρασκεύη8:30 - 13:00 / 15:00 - 18:00

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος  ανήκει στους τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος μαζί με τον οπίσθιο χιαστό και τους 2 πλάγιους συνδέσμους. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητές της άρθρωσης του γόνατος. Η απώλειά του, συνοδεύεται με αστάθεια του γόνατος, ιδιαίτερα σε αθλητικές δραστηριότητες.
image
image

Ρήξη

Τι είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;


Η ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, συνιστά σοβαρό τραυματισμό ο οποίος έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη λειτουργία και τη σε βάθος χρόνου υγεία του γόνατος από κάθε άλλη κάκωση. Είναι συχνό το φαινόμενο ταυτόχρονα να εμφανίζονται κι άλλες κακώσεις στο γόνατο, όπως ρήξεις του έσω μηνίσκου ή και του έσω πλαγίου συνδέσμου. H ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι ένας από τους πιο συνήθεις τραυματισμούς στο γόνατο. Σε ρήξη πρόσθιου χιαστού, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανακτήθεί η πλήρης λειτουργία του γονάτου σας. Σημαντικό ρόλο για την απόφαση του χειρουργίου ή μή παίζουν παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού, η αστάθεια του γόνατος και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.
image

Πρόκληση

Πότε προκαλείται η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;


Η ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στον αθλητισμό, όπου αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους τραυματισμούς. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος τραυματίζεται με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, απότομο σταμάτημα, απότομη επιβράδυνση καθώς τρέχουμε, απότομη μηχανική πλήξη ή σύγκρουση, οπως για παράδειγμα σε ενα τάκλιν, κι όταν προσγειωνόμαστε με λάθος τρόπο έπειτα από ένα άλμα. Γενικότερα ωστόσο ο συγκεκριμένος τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από κάποια πτώση ή και μια σύγκρουση.
image

Συμπτώματα

Ποιά είναι η συμπωματολογία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού;


Η στιγμή της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου δεν ξεχνιέται. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι ακούγεται κάτι σαν σκίσιμο εντός της άρθρωσης. Επίσης, η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται από οξύ πόνο, οίδημα, ευαισθησία στην ψηλάφηση, απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης και δυσκολία στη βάδιση. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή ολική. Όταν η ρήξη είναι μερική, υπάρχει περιθώριο για συντηρητική αντιμετώπιση. Ωστόσο, αν η ρήξη είναι ολική, τότε η χειρουργική αποκατάσταση είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης, εάν φυσικά πληρούνται συγκεκριμένες προυποθέσεις.
image

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης και ταυτόχρονη συνδεσμοπλαστική του συνδέσμου. Στη συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χρησιμοποιείται ένα μόσχευμα που λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος. To πιο συχνό μόσχευμα αποτελούν οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων. Άλλη επιλογή μοσχέυματος, αποτελεί ο τένοντας του τετρακεφάλου με ή χωρίς οστικό άκρο από την επιγονατίδα. Μετά τη λήψη του, το μόσχευμα τοποθετείται στην ανατομική θέση του συνδέσμου που έχει υποστεί τη ρήξη. Η συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια πολύ ασφαλής χειρουργική επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Μετεγχειρητικά, πρέπει να γίνει χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων και να χρησιμοποιηθούν ειδικές κάλτσες προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αίματος, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος θρομβώσεων. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται περίπου 10 ως 14 ημέρες μετά την επέμβαση.
image

Αποκατάσταση

Μετεγχειρητικά, όλοι οι ασθενείς μας λαμβάνουν λεπτομερές πρόγραμμα αποθεραπείας και ασκήσεων. Με τη στενή μετεγχειρητική τους παρακολούθηση εξασφαλίζεται η ομαλή αποθεραπεία και η επιτυχής έκβαση του χειρουργείου. Ο ασθενής μετά την αρθροσκόπηση παραμένει στο νοσοκομείο για 1-2 μέρες. Μετά τον περιορισμό του οιδήματος ενδείκνειται η εφαρμογή νάρθηκα για τον περιορισμό της κινητικότητας, μέχρι την ενσωμάτωση του μοσχεύματος επί του οστού. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος). Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται σε διάστημα 6 έως 9 μηνών.

Συχνές Ερωτήσεις

  • Πότε απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση στη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;
    Η χειρουργική αποκατάσταση για ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και πόσο αυτή επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας. Αν δεν αισθάνεστε το γόνατό σας ασταθές και ο τρόπος ζωής σας δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός, μπορεί να επιλέξετε να αποφύγετε τη χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η καθυστέρηση της χειρουργικής αποκατάστασης αυξάνει την πιθανότητα να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στο τραυματισμένο γόνατο.
  • Τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνω πριν τη χειρουργική επέμβαση;
    Η ενδυνάμωση των μυών μέσα από ενδεδειγμένη φυσιοθεραπεία και άσκηση, πάντα με βάση τις οδηγίες του ορθοπαιδικού σας, είναι χρήσιμη. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η αποκατάσταση μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για τον ίδιο λόγο είναι επίσης σημαντικό να χάσετε βάρος, αν έχετε παραπανίσια κιλά. Στόχος είναι, το χειρουργημένο γόνατο να σηκώνει λιγότερο βάρος και να έχει μεγαλύτερη στήριξη από το τους γειτονικούς μύες.
  • Πόσο σύντομα θα μπορέσω ξανά να αθληθώ;
    Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από επέμβαση αρθροσκόπησης για αποκατάσταση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται σε διάστημα 6-9 μηνών. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.
  • Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε ρήξεις πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;
    Οι γυναίκες αθλήτριες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο σε σχέση με άνδρες αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων και αυτό οφείλεται κυρίως στη διαφορετική μυϊκή αντοχή, τη διαφορετική φυσική κατάσταση και το νευρομυϊκό έλεγχο. Άλλες αιτιολογίες αφορούν διαφορές στην πύελο (λεκάνη) και στην ευθυγράμμιση των κάτω άκρων, αυξημένη ελαστικότητα-χαλαρότητα των συνδέσμων και στην επίδραση των οιστρογόνων στις μηχανικές ιδιότητες των συνδέσμων.
  • Ποιοι παράγοντες καθορίζουν αν θα αποφασιστεί χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;
    Πριν αποφασιστεί η χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξετάζονται διάφοροι παράγοντες σχετικά με τον ασθενή, όπως: Ηλικία: Αν ο ασθενής έχει προχωρημένη ηλικία κι ως εκ τούτου όχι ιδιαίτερα ενεργό τρόπο ζωής, τότε η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να μην κριθεί αναγκαία.  Άθληση: Για τους αθλητές ή άτομα που αθλούνται τακτικά, η αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η μόνη επιλογή. Εργασία: Οι ασθενείς των οποίων η εργασία περιλαμβάνει έντονη καταπόνηση των γονάτων, είναι υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση. Βαθμός αστάθειας: Αν το γόνατό σας είναι πολύ ασταθές, κινδυνεύετε να κάνετε περαιτέρω βλάβη εάν δεν έχετε χειρουργική επέμβαση Παράλληλος τραυματισμός: Σε περίπτωση που η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται κι από άλλη, παράλληλα κάκωση, όπως π.χ. ρήξη μηνίσκου, τότε επιλέγεται η ταυτόχρονη χειρουργική αποκατάσταση και των δυο τραυματισμών.
  • Θα έχω πόνο μετά την αρθροσκόπηση;
    Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως ελαφρύς, αλλά διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Ελέγχεται με τη χορήγηση παυσιπόνων και μειώνεται σημαντικά μετά τα πρώτα εικοστετράωρα της επέμβασης.
  • Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν από το χειρουργείο;
    Αν και οι επιπλοκές μετά από εγχείριση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου δεν είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στα χέρια ενός έμπειρου κι εξειδικευμένου χειρουργού, καμιά φορά προκύπτουν, κυρίως σε σχέση με παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον ασθενή. Ενδεικτικά, υπάρχουν αρθρώσεις που μετά την επέμβαση δυσκολεύονται να επανέλθουν και το οίδημα επιμένει. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται αφαίρεση του υγρού της άρθρωσης με παρακέντηση. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα στη γάμπα σύντομα μετά την επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι πιέζονται νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία και θα χρειαστεί πιθανότατα νέα επέμβαση για αποκατάσταση του προβλήματος. Αν υπάρχει ελαφρά δυσκαμψία του γόνατος μετά τη χειρουργική επέμβαση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε συμφύσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της επούλωσης. Αυτό διορθώνεται με νέα επέμβαση. Ο κίνδυνος λοίμωξης μετά το χειρουργείο είναι σπάνιος. Η δημιουργία θρόμβων στις φλέβες αποφεύγεται με τη χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων και τη χρήση ειδικών επιδέσμων ή καλτσών που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Δρ. Γιώργος Θρασυβουλίδης

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Θρασυβουλιδη;
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματιολόγος Γιώργος Θρασυβουλίδης, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στη Γερμανία, σε διακεκριμένα νοσοκομεία τα οποία έχουν βραβευθεί ως τα κορυφαία στην ορθοπεδική (Marien Krankenhaus Kaiserswerth και Vinzenz Krankenhaus Düsseldorf) κάτω από την καθοδήγηση του Prof. Nebelung. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ.Θρασυβουλίδης, κατέχει τον τίτλο του πρώτου και μέχρι στιγμής μοναδικού αναγνωρισμένου αρθροσκόπου απο την AGA-Society, ο οποίος εργάζεται στην χώρα μας.
image