• Κλινική Κυανός ΣταυρόςΛεωφ. Δημοκρατίας 51, Πάφος
  • 26844101Fax: 26944998
  • Δευτέρα - Παρασκεύη8:30 - 13:00 / 15:00 - 18:00

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου ανήκει στις πιο συνηθισμένες κακώσεις του γόνατος και η χειρουργική αποκατάστασή του αποτελεί ίσως τη συχνότερη επέμβαση στη Ορθοπεδική.

Το χειρουργείο γίνεται αρθροσκοπικά, με τη χρήση ειδικών μικρών εργαλείων διαμέσου δυο μικρών οπών, μήκους περίπου 1cm η καθεμιά.
image
image

Μηνίσκος

Τι είναι ο μηνίσκος;


Η βασική λειτουργία του μηνίσκου είναι να απορροφά τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση και να μοιράζει ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος. Έχει ουσιαστικά την ίδια λειτουργία που έχει η ανάρτηση για το αυτοκίνητο. Κάθε γόνατο αποτελείται από δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω μηνίσκο. Αμφότεροι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου (σχήμα C) και είναι αρκετά ελαστικοί.
image

Ρήξη

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;


Η ρήξη του μηνίσκου, ειδικά σε νεαρά άτομα, αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή αθλητικής κάκωσης. Ο τραυματισμός σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι η πιο συχνή αιτία ρήξης του μηνίσκου. Ωστόσο, αυτή μπορεί να προκληθεί επίσης και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.
image

Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη μηνίσκου είναι ο πόνος κατά την βάδιση, κατά την αλλαγή κατεύθυνσης και μετά από βαθύ κάθισμα, το οίδημα και ενδεχομένος ο περιορισμός της κινητικότητας. Μερικές φορές, μπορεί να κλειδώνει το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση, κατάσταση που χρήζει άμεση αντιμετώπιση.
image

Διάγνωση

Επειδή οι μηνίσκοι δεν αποτελούν οστό αλλά μαλακό ιστό, δεν απεικονίζονται στις απλές ακτινογραφίες. Γι’ αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία.
image

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της τραυματικής ρήξης μηνίσκου γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο και ασταθές κομμάτι του μηνίσκου (μηνισκεκτομή) και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος, είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου. Η τελευταία κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των ασθενών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς με τη διατήρηση του μηνίσκου μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας με την πάροδο του χρόνου. Προυπόθεση για συρραφή του μηνίσκου αποτελεί η ποιότητα του.
image

Αρθροσκόπηση

Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από δυο τομές του δέρματος, μήκους ενός περίπου εκατοστού έκαστη. Από τη μια τομή, ο χειρουργός τοποθετεί μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο)με την οποία μπορεί να εξετάσει τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση. Από τη δεύτερη, τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης. Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου (στη ζώνη όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης – redzone) γίνεται προσπάθεια συρραφής και «διάσωσης» του μηνίσκου αρθροσκοπικά. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και ξεκινά να περπατάει άμεσα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος. Μετεγχειρητικά, όλοι οι ασθενείς μας λαμβάνουν λεπτομερές πρόγραμμα αποθεραπείας και ασκήσεων.Με τη στενή μετεγχειρητική τους παρακολούθηση εξασφαλίζεται η ομαλή αποθεραπεία και η επιτυχής έκβαση του χειρουργείου.

Συχνές Ερωτήσεις

  • Σε ποιες περιπτώσεις χειρουργείται η ρήξη μηνίσκου;
    Οι παράγοντες που καθορίζουν αν κάποιος ασθενής θα υποβληθεί σε χειρουργείο για αποκατάσταση ρήξης μηνίσκου είναι: Έκταση της ρήξης. Θέση της ρήξης. Σχήμα της ρήξης. Αιτία της ρήξης.
  • Πόσο ασφαλής είναι η συρραφή στη ρήξη μηνίσκου;
    Ως επέμβαση, η συρραφή του μηνίσκου θεωρείται αρκετά ασφαλής. Ωστόσο, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού. Η συρραφή του μηνίσκου απαιτεί εξαιρετική γνώση της ανατομίας της περιοχής και μεγάλη εξοικείωση με την αρθροσκοπική χειρουργική και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει ο χειρουργός να έχει υψηλή εξειδίκευση και σημαντική εμπειρία.
  • Θα έχω πόνο μετά την αρθροσκόπηση;
    Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως ελαφρύς, αλλά διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Ελέγχεται με τη χορήγηση παυσιπόνων και μειώνεται σημαντικά μετά τα πρώτα εικοστετράωρα της επέμβασης.
  • Ποιος ο κίνδυνος αν αμελήσω τη ρήξη μηνίσκου;
    Αν έχετε υποστεί ρήξη μηνίσκου, όσο καθυστερείτε την αντιμετώπισή της τόσο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα. Ο πόνος στο γόνατο θα εντείνεται και θα σας εμποδίζει στην εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα κινδυνεύετε να προκαλέσετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο μηνίσκο σας.
  • Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις για άμεση αποκατάσταση;
    Μετά το χειρουργίο παίρνει ο ασθενής ένα σχήμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης με τις πληροφορίες που χρειάζεται για μια σωστή αποκατάσταση.

Δρ. Γιώργος Θρασυβουλίδης

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Θρασυβουλιδη;
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματιολόγος Γιώργος Θρασυβουλίδης, εξειδικεύθηκε στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του γόνατος στη Γερμανία, σε διακεκριμένα νοσοκομεία τα οποία έχουν βραβευθεί ως τα κορυφαία στην ορθοπεδική (Marien Krankenhaus Kaiserswerth και Vinzenz Krankenhaus Düsseldorf) κάτω από την καθοδήγηση του Prof. Nebelung. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ.Θρασυβουλίδης, κατέχει τον τίτλο του πρώτου και μέχρι στιγμής μοναδικού αναγνωρισμένου αρθροσκόπου απο την AGA-Society, ο οποίος εργάζεται στην χώρα μας.
image